A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

Tanúsítvány

 

Bizonyára Ön is értesült róla, hogy 2012. január 1-jétől a használt ingatlan értékesítése vagy hosszú távú bérbeadása esetén is kötelező az energetikai tanúsítvány elkészíttetése.

 

 

Szükség és igény esetén az igazolás legelőnyösebb és legkedvezőbb díjon történő beszerzéséhez forduljon bizalommal Üzletkötőinkhez  vagy keressen bennünket a 06 70 658 5518-as telefonszámon.

 

 

A következő sorokban reményxeink szerint a laikus érdeklődők is megtalálják a válaszokat a tanúsítvány kapcsán felmerülő kérdéseikre.

 

 

 

Mit is foglal magában az energetikai tanúsítvány?

 

Egy olyan igazoló lapot, amely megmutatja, hogy a meghatározott ingatlan energiafogyasztása alapján, milyen minőségi osztályba sorolható, pontos képet mutatva az épület energia felhasználásról is.

 

A 176/2008. (VI. 30.) Korm. Rendelet alapján a pontos fogalmi értelmezés a következő:

„ …energetikai tanúsítvány: igazoló okirat, amely az épületnek (önálló rendeltetési egységnek, lakásnak) a külön

jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza;...”

 

A minősítés alapján milyen energia osztályok vannak, és mit mutatnak?

 

Gyakorlatilag a háztartatási gépeken használatos (amely mindenki számára ismert) skálához hasonló az osztályzás.

A legkedvezőbb az „A+” jelzésű, míg a legrosszabb besorolású „I” kategóriába kerül. A jogszabály a „C” kategóriát jelöli meg viszonyítási alapnak és ehhez méri a többit.

 

  

Ez a skála megmutatja Önnek, hogy az épülete mennyire energiapazarló, vagy éppen energiatakarékos.

 

Mikor és mely esetekben kötelező az energetikai tanúsítvány kiváltása?

 

  • Minden adásvételkor, és 1 évet meghaladó bérbeadás lebonyolításánál.
  • Az újonnan épült ingatlanok esetében 2009.01.01. napját követően megindított használatbavételi engedélyeztetési eljáráshoz; továbbá energetikai pályázaton való részvételkor is.

 

Milyen esetekben célszerű még elkészíttetni az energetikai tanúsítványt?

 

Többlakásos épületek esetében célszerű és hasznos az épület egészére elkészíttetni az igazolást, így a tanúsítás egy lakásra jutó költsége megoszlik a lakók között és akár jóval kedvezőbb árfekvést lehet elérni így otthononként.

 

Amennyiben szeretné rezsiköltségeit kedvezőbbé alakítani, akkor javasoljuk az okirat elkészíttetését, hiszen ingatlanának energiafogyasztását nagyban befolyásolja a lakóhely műszaki állapota.  A tanúsítvány kötelezően tartalmazza a korszerűsítési javaslatokat, ennek felhasználásával komoly összegeket takaríthat meg (fűtési szezonra fokozottan igaz), illetve a minősítési skálán feljebb léphet az ingatlan besorolása.

 

Amennyiben úgy dönt, hogy értékesíti az ingatlanát rajtunk keresztül, érdemes már a megbízási szerződés megkötésekor kérvényezni a tanúsítvány elkészíttetését, hiszen a vevő megérkezése után felgyorsulnak a folyamatok az adásvételi szerződés aláírásáig, így nem ajánlatos majd az okirat elkészítésére várva lassítani az eladási folyamatot.

Ezen felül nemcsak időt nyer, ha idejében elkészül a tanúsítvány, hanem még kellő időben szakvéleményt is kap otthona műszaki állapotáról. A tapasztalataink alapján akár kisebb beruházások elvégzése után magasabb energetikai minősítést kaphat ingatlana, így keresettebbé válhat a vagyontárgya felgyorsítva ezzel az értékesítést is.

 

Mikor nem szükséges az energetikai tanúsítvány elkészítése?

 

§         50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre (nem az adott lakás alapterületét veszik figyelembe!),

§         Évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre,

§         Legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre,

§         Hitéleti rendeltetésű épületre,

§         Jogszabállyal védetté nyilvánított épületre, valamint a jogszabállyal védetté nyilvánított (műemlékileg védett, helyi építészeti értékvédelemben részesült) területen lévő épületre,

§         Mezőgazdasági rendeltetésű épületre,

§         Azokra az épületekre, amelyek esetében a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m3, vagy a fűtési idényben több mint húszszoros légcsere szükséges, illetve alakul ki,

§         Műhely rendeltetésű épületre,

§         Levegővel felfújt, vagy feszített - huzamos emberi tartózkodás célját szolgáló – sátorszerkezetekre,

§         Használatba vételi engedélyt (bejelentést) megelőző tulajdon-átruházás esetén,

§         Ha ugyanabban az ingatlanban résztulajdonnal rendelkező tulajdonos szerez ellenérték fejében további tulajdonrészt,

§         Az épület (önálló rendeltetési egység, lakás) egy éves, vagy annál rövidebb idejű bérbeadása esetén.

 

Meddig érvényes a tanúsítvány?

A tanúsítvány 10 évig érvényes. Azonban ha a tanúsítvány érvényességi ideje alatt az épületre vonatkozó jogszabályban meghatározott követelményértékek megváltoznak, akkor az épület energetikai minőségi osztályba sorolását ismételten el kell végezni.

 

Ki készíttetheti el az energetikai tanúsítványt?

 

  • épület - lakás - építtetője, tulajdonosa
  • az épület – lakás - vevője (a tulajdonos írásos hozzájárulása mellett)
  • az épület – lakás – bérlője (a tulajdonos írásos hozzájárulása mellett)

 

Ki jogosult az energetikai tanúsítvány elkészítésére?

 

A tanúsítást csakis a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetnek.

 

Új ingatlan vonatkozásban, amennyiben az épület a terveknek megfelelően készült el, akkor a kivitelezési dokumentáció alapján akár egyszerűsített eljárásban is készülhet.

Használt lakás felmerésekor, ha már rendelkezésre áll hasonló paraméterű ingatlan (pl. típuslakások, házak) tanúsítványa, akkor szintén egyszerűsített eljárással készülhet az igazolás.

 

Ellenkező esetekben a szakember helyszíni szemrevételezésen eszközölt mérések és számítások alapján készíti el az energetikai minősítésről szóló  tanúsítványt.

 

Esetleg még kérdése maradt?

 

Állunk rendelkezésére az info kukac immo1.hu email címen.

 

Amennyiben szeretné, ha segítenénk az energetikai tanúsítvány elkészíttetésének folyamatában, kérjük forduljon bizalommal az Önnel kapcsolatban álló Üzletkötőhöz, vagy keressen minket a 06 70 466 0280-as telefonszámon!

© 2013 Immo1 Minden jog fenntartva!